Open bedrijven dag regio de Kempen: 100% een blijvertje

Geplaatst op

3:15 minuten lezen

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie plaats van de Open Bedrijven Dag. Maar liefst 43 bedrijven en instellingen in regio de Kempen organiseerden tegelijkertijd hun ‘Open Dag’ voor het publiek. Aan variatie geen gebrek: van zorginstelling tot houtbewerking, van installateur tot interieuradviseur. Trots toonden ze allemaal hun kunsten en daarbovenop maakten ze het vaak extra aantrekkelijk met leuke activiteiten of mooie prijzen die bezoekers konden winnen.

Indrukwekkende innovaties

Uiteenlopende Kempische bedrijven stelden van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren open en lieten zoals gezegd ieder op eigen wijze zien waar ze zich dagelijks mee bezig houden. Het aanbod aan bedrijven was gevarieerd en kleurrijk. Bedrijven maakten indruk met boeiende presentaties en innovatieve productiemethoden. Zo had men bijvoorbeeld een stoffige werkruimte kunnen verwachten vol zaagsel en houtsnippers bij Boerboom Hout in Bergeijk maar niets is minder waar. Met hulp van state-of-the-art, computergestuurde zaagtafels fabriceren ze er nagenoeg stofvrij designmeubels en houten panelen voor auto’s, bussen en treinen.

Enthousiaste jongeren

Werken in de Kempen richtte zich in de voorbereidingen ook op het onderwijs in de regio en dat wierp tijdens de Open Bedrijven Dag duidelijk zijn vruchten af. Op veel plekken waren jongeren zichtbaar enthousiast bij de vele kijkjes in de keuken. Natuurlijk werden ze nog enthousiaster bij Faes Group waar ze tegen elkaar FIFA of Fortnite konden spelen. Een ludieke manier om iedereen te laten zien dat Faes ook daarvoor slimme flightcases fabriceert voor mensen als Max Verstappen.

Kruisbestuiving bedrijven

Enthousiaste reacties waren niet alleen te horen vanuit de vele bezoekers. Ook aan bedrijven ging de kruisbestuiving niet ongemerkt voorbij. Lieke van Loon van Werken in de Kempen: ‘Bedrijven grepen het moment ook aan om bij elkaar binnen te lopen. Voor hen is het vaak ook niet duidelijk wat een bedrijf precies doet. Hoe leuk is het dan om laagdrempelig bij de buren te kijken? Dit gebeurde vorig jaar overigens ook al en we weten inmiddels dat daaruit een samenwerking is ontstaan tussen twee bedrijven. Dit levert hen beiden veel voordeel op. Dat is toch super!’

Meer bezoekers dan vorig jaar

Waar er naar schatting vorig jaar nog zo’n 13.000 mensen op de been waren op een regenachtige zaterdag, bezochten dit jaar nog meer mensen de aangesloten bedrijven. Aangemoedigd door het droge en regelmatig zonnige weer liep het bezoekersaantal deze keer op tot ruim 15.000 mensen. Velen waren gewoon nieuwsgierig naar wat zich binnen de muren van de bedrijven afspeelde en anderen zagen het vooral als een eerste stap naar een mogelijk nieuwe baan. Dit waren precies de redenen van het ontstaan van de OBD: meer zichtbaarheid voor bedrijven en het (helpen) vinden van goed personeel. Dat blijkt te werken. ”Ik heb komende dinsdag al een afspraak met een sollicitant kunnen inplannen en sowieso vandaag meerdere interessante kandidaten gesproken. We waren ook echt verrast door de grote belangstelling meteen bij de start van de Open Dag. Meerdere personen waren geïnteresseerd in onze vacatures maar mensen komen ook gewoon uit nieuwsgierigheid. We moesten al snel meer collega’s optrommelen om de drukte hier in goede banen te leiden”, aldus Dennis Driesen, directeur Driesen B.V. (Made by) in Eersel.

Samen werken in de Kempen

Met steun van Rabobank de Kempen creëerde Werken in de Kempen dit jaar opnieuw een laagdrempelige manier om de kloof tussen werkgever en werkzoekende te verkleinen. Sem van den Borne, Werken in de Kempen: ‘Het was weer een enorme uitdaging maar we zijn apetrots op het resultaat. We hebben intensief samengewerkt met alle werkgevers en ook de bezoekers reageerden enthousiast. Zóveel Kempische bedrijven zijn interessant, vernieuwend en verrassend. Daar moeten we trots op zijn. Een ding is zeker: de Open Bedrijven Dag is 100% een blijvertje.’