Open Bedrijven Dag: 'Dit had niemand verwacht'

Geplaatst op

2 minuten minuten lezen

Wat er 12 januari in de Kempen gebeurde, kan in geen enkele andere regio. In 4 maanden tijd werd een mega event op touw gezet waarvoor Werken in de Kempen 52 bedrijven enthousiast kreeg om gelijktijdig een Open Dag te organiseren. Werkgevers lieten zien wat ze in huis hadden en wisten duizenden Kempenaren te interesseren voor hun bedrijf en vacatures. Uiteindelijk ontstond de grootste wervingsactie ooit, met indrukwekkende resultaten.

Bedrijven maken indruk met innovatie en professionaliteit

Uiteenlopende Kempische bedrijven stelden van 10.00 tot 14.00 uur hun deuren open en lieten, ieder op eigen wijze, zien waar ze zich dagelijks mee bezighouden. Het aanbod aan bedrijven was gevarieerd en kleurrijk. Het internationale Gigant Podiumbouw maakte indruk met een heus festival op zijn bedrijventerrein, VDL TIM liet zien hoe de reguliere productie draait en bij Lunet Zorg werd je charmant ontvangen door hun eigen bewoners. Bedrijven maakten indruk met boeiende presentaties en innovatieve productiemethoden. Zo verbaasde Squall International zijn bezoekers door glas te lassen en toonde Wilting in Wintelre hoe microscopisch en geavanceerd zij werken met metaal.

Dertienduizend bezoekers

De enthousiaste inzet van de Kempische bedrijven werd rijkelijk beloond. Naar schatting waren er zo’n 13.000 mensen op de been op de regenachtige zaterdag. Behalve familie en vrienden, die met eigen ogen wilden zien of de opschepperij van neeflief terecht was, zagen ook veel mensen hun kans schoon om interessante werkgevers een hand te geven. Zo ontving Schepens Beton zo’n 12 sollicitatieformulieren, ontving Van Ham Tenten en Podia sollicitaties voor uiteenlopende vacatures en startte er bij Apex afgelopen maandag al een nieuwe collega. Roel Baselmans, Salesmanager bij VDL VDS: “De Open Bedrijven Dag was super, er waren veel bezoekers en nog veel belangrijker, een aantal zeer interessante sollicitanten. Voor ons was het een doorslaggevend succes.”

Jongeren grijpen kans

Bouwtechnisch Adviesbureau de Beijer was blij verrast door jonge bezoekers die hun bedrijf bezochten voor een stageplaats. Ook troffen we een vader die met zijn zoon een metaalbedrijf bezocht om ‘het echte werk’ te zien: ‘Nu heeft ie de kans om te zien waar ie voor kan kiezen, dat kan op school niet.’ Werken in de Kempen heeft zijn promotie ook gericht op het onderwijs in de regio en dat wierp tijdens de Open Bedrijven Dag direct zijn vruchten af.

Arbeidsmarkt krap? Het valt wel mee

Nagenoeg alle bedrijven waren te spreken over de mensen die hun bedrijf bezochten met het oog op een mogelijke carrièreswitch. Waar bedrijven normaal met een loep moeten zoeken naar geschikte kandidaten, liepen ze tijdens de Open Bedrijven Dag gewoon binnen. De arbeidsmarkt is krap, maar blijkbaar is er wel potentieel. Mensen met een prima baan werden eerder nooit getriggerd om – letterlijk- rond te kijken bij andere werkgevers. ‘De arbeidsmarkt is niet persé krap, meer dan 60% staat open voor een andere baan. Door werkgevers enthousiast in beeld te brengen, wordt de drempel een stuk lager om daadwerkelijk te reageren op een baan.’ Aldus Lieke van Loon van Werken in de Kempen. Naar aanleiding van de OBD schreven honderden Kempenaren zich online in bij Werken in de Kempen. Momenteel wordt een deel daarvan door Werken in de Kempen bemiddeld naar een baan.

Samen werken in de Kempen

Met steun van Rabobank de Kempen creëerde Werken in de Kempen met dit initiatief weer een anonieme manier om de kloof tussen werkgever en werkzoekende te verkleinen. Sem van de Borne: ‘Het was een enorme uitdaging maar we zijn apetrots op het resultaat. We hebben intensief samengewerkt met alle werkgevers en ook de bezoekers reageerden enthousiast. Veel gehoord geluid was dat ‘de dag te kort was’. Dat nemen we mee voor volgend jaar. Tegelijkertijd is het ook een compliment aan iedereen; zóveel Kempische bedrijven zijn interessant, vernieuwend en verrassend. Daar moeten we trots op zijn.’

Jaarlijks terugkerend evenement

Uiteindelijk laat de Open Bedrijven Dag zien wat er kan gebeuren als je écht samenwerkt. Werken in de Kempen blijft daarin de verbinder en zal het evenement jaarlijks gaan organiseren. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nu al aanmelden voor de volgende editie via events@werkenindekempen.nl.